Meny

Nyheter
Heta projekt
Inform-biblioteket
Nedladdningar
Dokumentation
Tillägg till biblioteket
Mer information

Gästbok


Fredrik (2011-10-05)
Icyton: Ett litet tips - det finns ett bibliotek till Inform som stödjer flervalsspel ( "Choose Your Own Adventure" / CYOA). Det heter mca och kan laddas ner tillsammans med exempelkod på http://ifarchive.plover.net/if-archive/infocom/compilers/ inform6/library/ contributions/mca.zip

Icyton (2011-10-02)
Jag har skrivit ett eget programmeringsspråk till Interactive Fiction! Det är mycket lätt att lära sig, och källkoden kan tolkas av en människa. Men det är menat att det ska kunna kompileras till Z-kod. Skulle vara glad om någon här kunde göra ett program till det så jag kan skriva textäventyr. Spelen som görs med det blir dock ganska simpla, men det duger till vissa spel. Kan även vara en bra början tills man lär sig Inform. Hela språket beskrivs på denna http://pastebin.com/RsMiQfSK länken. Skriv gärna här om ni gjort ett program som kompilerar koden till Z-kod.

Info om Infocom-r... (2011-09-23)
Det är intressant med Inform, för vad man än har för kvalitet på spelet ser det Infocom-aktigt ut. Men har man bara en bra spelidé med bra problem och mycket text, genomtänkta händelser och mycket med vad spelaren kan göra och vad denne inte kan göra, då vill jag kalla detta ett bra textäventyr. Vare sig Stugan eller mina egna första alster är speciellt bra detta hänseende. Men poängen är att det inte är så långt dit, och Inform hjälper till väldgt mycket! När jag gjorde om mitt första spel i Inform blev det mycket bättre, men mest p.g.a. att jag gjorde om svåra och ologiska detaljer, lade till lite till och framför allt mycket text och mycket som svar på spelarens försök som inte leder någonstans. Roliga texter är en stor del av ett textäventyr!

Bläddra i gästboken

Skriv gärna något!

Namn:
Kommentar:

Skriva textäventyr

Här finns allt man behöver för att komma igång och skriva textäventyr på svenska eller engelska med hjälp av Inform, ett programmeringsspråk med tillhörande biblioteksfiler som utvecklats speciellt för detta ändamål!


Nyheter

Tidsformer 1.2 (2008-11-08) Tomas Öberg har släppt version 1.2 av bibliotekstillägget Tidsformer. Enda nyheten är en liten men ganska viktig buggrättning. Läs mer om Tidsformer längre ner!

Tidsformer 1.1 (2008-10-20) Tomas Öberg har släppt version 1.1 av bibliotekstillägget Tidsformer. Läs mer längre ner!

Tidsformer (2008-10-13) Tomas Öberg har byggt en utvidgning till det svenska Inform-biblioteket, men namnet Tidsformer. Läs mer längre ner!

Swedish Inform v1.6! (2008-08-27) Ny version av Swedish Inform släppt. Den största nyheten är en installerarversion för Windows som innehåller mycket godis, såsom en texteditor (Crimson Editor) med syntaxfärgning och smidiga genvägar för att kompilera och provstarta spel direkt från editorn, och Designer's Manual och Inform Beginner's Guide. Alla förändringar hittas i versionshistoriken. Under rubriken Skriv egna spel på svenska nedan hittar du nedladdningar, instruktioner mm.

Heta projekt

Har du något projekt på gång med anknytning till Swedish Inform? Kanske ett nytt spel, en översättning av något spel till svenska, ett eget tillägg till biblioteket eller något annat? Hör av dig, så lägger jag upp det här! Det kan tjäna som inspiration för andra, och kanske en liten piska för dig själv!



Inform-biblioteket

Det har länge funnits bra system för att skriva textäventyr på engelska. Ett av de största systemen har varit Inform 6. Det består i princip av en kompilator, ett bibliotek och riklig dokumentation. Biblioteket innehåller bland annat alla de standardord som spel brukar känna igen (TAKE, DROP osv), vissa regler för grammatik, och en mängd standardmeddelanden som spel kan ge ifrån sig. Allt detta finns från början bara på engelska, men det är gjort för att kunna översättas till andra språk. Jag översatte det till svenska, och släppte en första version av översättningen 2003. Samma år kom de första spelen skrivna med denna översättning, Drakmagi och Vanyar. Sedan dess har jag kontinuerligt rättat och förbättrat översättningen. Jag har även dokumenterat exakt vad som skiljer det översatta biblioteket från originalet, så det ska vara lätt att börja använda det. Kompilatorn behöver inte översättas. Dokumentationen till Inform har jag inte översatt, så den som vill börja skriva med detta system bör kunna läsa engelska. Hela Inform-systemet och allt annat man behöver är gratis, till och med för kommersiellt bruk.

Nedladdningar

Till att börja med behöver man ladda ner översättningen av Inform-biblioteket. Om man inte redan har det, måste man även ladda ner kompilatorn version 6.31, det engelska biblioteket version 6/11, Inform Designer's Manual 4 och kanske även Inform Beginner's Guide (en lättläst och pedagogisk introduktionsbok i PDF-format). Man behöver även en texteditor (Notepad fungerar, men livet blir lättare med en bättre editor), och speltolkar. Om det här verkar svårbegripligt än så länge - bara lugn! Jag har packat ihop allt detta som ett paket. Det finns för närvarande bara för Windows. Se swedish_inform.exe nedan.

Man behöver alltså ladda ner en av följande filer. Har man Windows och det här är första gången man använder Inform, så vill man troligen ha det stora paketet: swedish_inform.exe.

Fil    Storlek    Innehåll   
swedish_inform.exe v1.6 6.9 MB Installerardistributionen av Swedish Inform (för Windows), med allt som ingår i swedish_inform_big.zip nedan, samt texteditorn Crimson Editor med syntaxfärgning och smidiga genvägar för att kompilera och starta spel, Inform Designer's Manual, Inform Beginner's Gudie, Windows Frotz och Windows Glulxe.
swedish_inform_big.zip v1.6 583 KB Den stora distributionen av Swedish Inform, med instruktioner, biblioteket version 6/11, källkod till exempelspelen test1, Drakmagi och Den mörka manteln, programmeringshandledningen Hus, samt alla verktyg man behöver för att kompilera under Windows.
swedish_inform.zip v1.6 51 KB Ett zip-arkiv med själva kärnan i Swedish Inform. Alla filer som ingår i detta arkiv ingår även i de båda större arkiven ovan.
Hus v1.0 33 KB En programmeringshandledning bestående av källkod till ett litet spel i Inform, som byggs ut i åtta steg, med kommentarer om de nya koncept som introduceras. Det här ska vara ett ganska enkelt sätt för nybörjare att komma igång med Informprogrammering. Översatt från det engelska originalet (House av David Cornelson) av Tomas Öberg! Ingår även i de två stora distributionerna av Swedish Inform ovan.
Syntax-färgningsfiler 5 KB Gjorda för texteditorn Crimson Editor. Ladda ner och installera först texteditorn. Packa sedan upp syntaxfärgningsfilerna i samma bibliotek som du installerade Crimson Editor i och bada-bing! Om du nu skriver Informkod i Crimson Editor så ändrar orden färg så fort du skrivit igenkända Inform-kommandon, texten får en annan färg i strängar osv. Det blir enklare att skriva rätt helt enkelt! Syntaxfärgningen ingår redan i det stora paketet swedish_inform.exe ovan.

Dokumentation och exempel

Här finns dokumentation och exempel som visar hur Swedish Inform används. Det mesta av detta material finns även med i de två största distributionerna av Swedish Inform ovan.


Tillägg till biblioteket

Inform-biblioteket är gjort för att kunna byggas ut med tilläggsmoduler. Det finns många användbara på engelska (De är samlade i denna underkatalog på if-archive). Här listar jag tillägg som har skrivits speciellt för den svenska översättningen, eller som översatts av mig eller någon annan. Maila gärna mig om du har översatt ett bibliotekstillägg.


Mer information

Här följer viktiga länkar till information om de verktyg och standarder som Swedish Inform bygger på.

Alla andra viktiga länkar för att komma igång finns på länksidan.