Meny

Gästbok


Fredrik (2011-10-05)
Icyton: Ett litet tips - det finns ett bibliotek till Inform som stödjer flervalsspel ( "Choose Your Own Adventure" / CYOA). Det heter mca och kan laddas ner tillsammans med exempelkod på http://ifarchive.plover.net/if-archive/infocom/compilers/ inform6/library/ contributions/mca.zip

Icyton (2011-10-02)
Jag har skrivit ett eget programmeringsspråk till Interactive Fiction! Det är mycket lätt att lära sig, och källkoden kan tolkas av en människa. Men det är menat att det ska kunna kompileras till Z-kod. Skulle vara glad om någon här kunde göra ett program till det så jag kan skriva textäventyr. Spelen som görs med det blir dock ganska simpla, men det duger till vissa spel. Kan även vara en bra början tills man lär sig Inform. Hela språket beskrivs på denna http://pastebin.com/RsMiQfSK länken. Skriv gärna här om ni gjort ett program som kompilerar koden till Z-kod.

Info om Infocom-r... (2011-09-23)
Det är intressant med Inform, för vad man än har för kvalitet på spelet ser det Infocom-aktigt ut. Men har man bara en bra spelidé med bra problem och mycket text, genomtänkta händelser och mycket med vad spelaren kan göra och vad denne inte kan göra, då vill jag kalla detta ett bra textäventyr. Vare sig Stugan eller mina egna första alster är speciellt bra detta hänseende. Men poängen är att det inte är så långt dit, och Inform hjälper till väldgt mycket! När jag gjorde om mitt första spel i Inform blev det mycket bättre, men mest p.g.a. att jag gjorde om svåra och ologiska detaljer, lade till lite till och framför allt mycket text och mycket som svar på spelarens försök som inte leder någonstans. Roliga texter är en stor del av ett textäventyr!

Bläddra i gästboken

Skriv gärna något!

Namn:
Kommentar:

Vad är textäventyr?

Textäventyr är en sorts spel där man byter ut grafiken mot text och spelarens egen fantasi, de snabba MTV-klippen mot lugnt tänkande och tid att leva sig in i historien. Ofta får man rika miljöer, klurigt problemlösande och riktig avkoppling framför datorn istället för att ytterligare späda på stresshormonerna vi ständigt har i kroppen med den hektiska värld vi lever i idag. Textäventyr är dessutom en utmärkt grund för språkträning och de bättre spelen erbjuder en litterär upplevelse på hög nivå.

Detta har hänt - en liten historik

Textäventyren uppfanns i mitten av 70-talet, hade sina kommersiella glansdagar på 80-talet, och många trodde att deras saga därefter var all. Ingalunda. De svåraste åren var ca 1988-1993. Man kunde inte längre köpa dem i affärerna, och Internet var ännu inte vida spritt, så man kunde inte bara koppla upp sig och ladda ner dem heller. De spreds ändå, via BBS:er, brevledes och från hand till hand, men det var ett ganska stillsamt liv för kulturen kring textäventyren. Sedan kom Internet på bred front, textäventyrsfolket började koppla ihop sig i nya nätverk via Internet och sedan dess har det växt som en snöboll. Gamla entusiaster återvänder och nya tillkommer hela tiden. Idag är det en högst levande kultur, dessutom med en mycket gemytlig, välkomnande stämning nästan varhelst man vänder sig.

Vem skriver textäventyr?

På 80-talet fanns det företag som livnärde sig på att skriva textäventyr, som Infocom, Magnetic Scrolls, Level 9 med flera. Idag är det nästan uteslutande privatpersoner som skriver textäventyr, för sitt höga nöjes skull. Även efter 80-talet har det gjorts en del försök att sälja textäventyr, med varierande grad av framgång. Det senaste företaget som givit sig på detta är Textfyre, som släpper sitt första spel i juni 2009. Helt klart är att de spelare som köper ett spel, när det finns tusentals gratisspel att ladda ner, förväntar sig ett stort och genomarbetat spel med mycket hög kvalitet.

För den som själv vill komma igång och skriva textäventyr finns det alla möjligheter. Verktygen man behöver är gratis. För att göra ett bra spel krävs det att man programmerar en del, men man behöver inte vara någon programmerare från början för att lära sig - det finns utmärkta handledningar för att komma igång. Det man behöver är tålamod, en dator och engelskakunskaper. Det mesta av materialet på nätet är på engelska, så den som skriver ett spel måste kunna läsa engelska, även om man vill skriva ett spel på svenska.