Stuga
"Stuga" hette det första kända textäventyret på svenska. Det skrevs i DEC Basic på en stordator med anknytning till KTH av Viggo Kann, Kimmo Eriksson och Olle E Johansson, och stod klart i sin första version 1978. Den här sidan handlar om Stuga och den kommersiella versionen Stugan.
Nyheter
Engelsk översättning (2009-07-15) Johan Ottosson har översatt Stuga till Engelska! Resultatet är Cottage, som kan laddas ner under nedladdningar!
Ny version (2009-07-12) Release 3 av Stuga har nu släppts! Den har ledtrådar inbyggda (skriv LEDTRÅD i spelet), och har fått några mindre rättningar och en uppfräschning av OM-kommandot. Se nedladdningar!
Översättningen till Inform
Stugan torde ha varit ett av de mest spridda spelen för PC i Sverige under 80-talet. Eftersom det är en viktig bit av Sveriges datorhistoria, och för att det är ett spel med många roliga och överraskande scener, ville jag översätta spelet till en plattform som gör det lätt att spela för vem som helst, idag och i framtiden. Jag kontaktade författarna, men de meddelade att källkoden tyvärr var borta för gott, både för stordatorversionen Stuga och den kommersiella PC-versionen Stugan. En tid senare fick jag ändå syn på källkoden till Stuga på Kimmos hemsida. Det visade sig att de plötsligt fått ett tips om en kille som tagit över en del av stordatorprylarna som Stuga skrevs på, och efter kontakt med honom fick de fram vad som troligen var den sista versionen av källkoden! Jag fick författarnas välsignelse att översätta Stuga till programmeringsspråket Inform, för att sedan släppa spelet som freeware.
Min gode vän Johan Berntsson var inte sen att haka på, och tur var väl det. Johan utvecklade ett program som automatiskt kunde översätta det mesta av koden från DEC Basic till Inform. Jag delade upp Stuga-koden i procedurer och funktioner, och skrev om de delar av programmet som var svåra att översätta automatiskt. Tillsammans med Viggo, Kimmo och Olle, har jag även nedtecknat Den Slutliga Versionen Av Hur Det Egentligen Gick Till När Stugan Skrevs. Den återfinns numera i Inform-versionen av spelet (skriv OM i spelet) samt på historiksidan.
Informversionen av Stuga har kompilerats till så kallad Z-kod. Det innebär att den kan spelas på i princip vilken dator som helst. Spelet har framgångsrikt testats under Windows, Mac OS X, Linux, PocketPC samt OS/2. Se listan under Testade Zkods-tolkar nedan och hitta en tolk för din plattform. Ladda ner och installera tolken. När du startar tolken får du välja en fil, och då väljer du spelfilen Stuga.z5, så startar spelet! Om du använder en Z-kodstolk som stödjer Treaty of Babel rekommenderas att du istället för Stuga.z5 laddar ner Stuga.zblorb. Den innehåller, förutom spelet, även den sprudlande fantasifulla originalillustrationen till PC-versionen Stugan, med vänligt tillstånd av upphovsmannen Leif Åbjörnsson.
Spela i webbläsaren
Här kan du spela Inform-versionen av Stuga direkt i webbläsaren. Välj tolken Zmpp med sparning till fil. De andra alternativen verkar fungera mindre bra just för Stuga.
Nedladdningar
Stuga.z5 release 3 (2009-07-12) (120KB) - Inform-versionen av Stuga. Detta är en plattformsoberoende spelfil. Du behöver även en Zkods-tolk att öppna spelfilen med! Spelet innehåller ledtrådar till hur man klarar det, och de funkar även till stor del för Stugan (skriv LEDTRÅD i spelet).
Stuga.zblorb release 3 (2009-07-12) (575KB) - Inform-versionen av Stuga, packad i ett zblorb-arkiv tillsammans med omslagsbilden till Stugan. Om du har en Z-kodstolk som stödjer Treaty of Babel (som t ex Windows Frotz och Spatterlight), så är detta en bättre version att ladda ner än Stuga.z5.
Cottage.z5 release 1 (2009-07-15) (132KB) - Den engelska översättnigen av Inform-versionen av Stuga.
Cottage.zblorb release 1 (2009-07-15) (602KB) - Den engelska översättnigen av Inform-versionen av Stuga, packad i ett zblorb-arkiv tillsammans med omslagsbilden till Stugan.
StuganInstaller10.exe (2196KB) - en installerare för Windows. Innehåller PC-spelet Stugan samt scanningar av artikeln som Erik Fichtelius skrev om spelet, manualen mm.
Stugan10.zip (2075KB) - innehåller samma filer som föregående distribution, men utan installerare.
Testade Zkods-tolkar
För att spela Inform-versionen av Stuga, behöver man först installera en Zkods-tolk. Det finns en uppsjö att välja på, men en del har sådana brister att de inte klarar av just Stuga fullt ut. Dessa tolkar har testats och befunnits fungera utmärkt för att köra Stuga på:Gargoyle - Tolk med mycket snygg textpresentation, med installerare för Windows. Finns även för Linux. Testad under Windows XP samt under Linux.
Windows Frotz - Populär och mycket stabil tolk som kan laddas ner med eller utan installerare. Har en del praktiska finesser som Gargoyle saknar. Testad under Windows XP.
Spatterlight - Besläktad med Gargoyle ovan, med mycket krut lagt på vacker text. Finns endast för Mac OS X.
Zmpp - Skriven i Java. Kan köras antingen som fristående applikation i t ex Windows eller Mac OS X (bara att dubbelklicka på jar-filen), eller inbakad i en webbsida på nätet. Testad under Windows XP och Mac OS X. Funkar den inte, så har du troligen en för gammal Java-version installerad. Gå då till java.com för att rätta till detta.
Zinc - Skriven i Java. Tillåter även att flera personer samarbetar om att spela spelet, över Internet - man enas om vem som ska skriva kommandon till spelet, eller om alla ska få skriva, medan alla kan chatta och rita gemensam karta vid sidan om - ett mycket trevligt sätt att spela textäventyr. Testad under Windows XP.
PocketFrotz (OBS: nedladdningslänk!) - En tolk för PocketPC 2002 & 2003, för enheter med ARM-, MIPS- eller SH3-processor. Öppna arkivet och hitta rätt exe-fil för just din handdator, och kopiera till enheten tillsammans med Stuga. Testad på en HP iPaq med PocketPC 2003 och en ARM-processor. Vid både inmatning och utmatning av text ersätts tyvärr å med aa, ä med ae och ö med oe, men i övrigt verkar det funka smärtfritt.
Frotz för OS/2 (OBS: nedladdningslänk!) - En OS/2-version av den mycket populära tolken Frotz.
Om du inte hittar en lämplig tolk ovan, kan du botanisera bland alla tolkar på IF archive. Där finns t ex Frotz, en av de populäraste tolkarna, för ett otal plattformar.
Källkoden
Om man är intresserad av att se hur programkoden ser ut går det bra att ladda ner den här. Annars kan man skippa denna sektion.Stuga_Src.zip (101KB) - källkoden till Inform-versionen av Stuga, release 3. Avsedd att kompileras med Inform 6.31.
stuga.txt - källkoden till det ursprungliga Basic-spelet Stuga, i en version från 1982, som troligen var den sista.
stuga_gotos.html - Basic-koden med särskild belysning av programhopp.
Mina anteckningar om källkoden - det jag tror mig ha listat ut om källkoden ovan. Detta var en del av grundarbetet i översättningen till Inform. Senast uppdaterad 2008-05-17.